#5 Uit je comfortzone: Aan de slag!

Een les drummen van een vrouwelijke drumster!

Je hebt vast een lijstje van uiteenlopende dingen die je een keer wilt proberen, maar de drempel om het te doen kan net te hoog zijn. Maar als je die drempel durft te nemen, gaat er een wereld voor je open! Je weet nog niet of je het vaker wilt doen, maar één ding is zeker… Het is leuk (en spannend!) om nieuwe dingen te ontdekken. In deze blog ‘Uit je comfortzone’ delen wij graag onze persoonlijke ervaringen met jou, om je te inspireren en motiveren om ook eens buiten je comfortzone te treden. Next on our menu: een les drummen! We bezochten Tanja van Schuylenburg, drumster in een band en docente bij muziekcentrum Mixin’ Music in Rotterdam Kralingen.

Na eerst een heerlijke pizza bij Vicini verorberd te hebben, wandelen we richting het muziekcentrum. We hebben een afspraak gemaakt met Tanja, zij zal ons door middel van een proefles kennis laten maken met haar passie. We verwachten een stoere, alternatieve dame aan te treffen, want drummen.. dat is niet bepaald een typisch meidending. Bij binnenkomst komt er een enthousiaste, blondine op ons af. Ze is veel kleiner dan verwacht, maar de passie voor drummen maakt haar groot!

Als je haar ziet, zou je niet direct verwachten dat zij drumt en al helemaal niet dat ze in een pop/rock band drumt en door het hele land reist. En over passie gesproken, die hoor je terug als zij over haar vak vertelt. ‘Het gevoel wat ontstaat als ik drum kan ik eigenlijk niet omschrijven. Ik drum al 19 jaar! Als je mij zes uur in de oefenruimte op zou sluiten, zou ik me altijd vermaken. Drummen gaat mij nooit vervelen, er valt altijd weer wat nieuws te ontdekken en leren met drummen.’

Een passie voor drummen

Hoe is de mix tussen man en vrouw in jouw lessen? Hoe merk je dat ‘leerlingen’ gepassioneerd raken over het drummen?
Tanja: ‘De meeste leerlingen zijn man, maar er komen door de jaren heen steeds meer vrouwen/meiden op les. Je merkt dat steeds meer vrouwen/meiden hun weg naar het drumstel vinden en dat het ook steeds normaler wordt dat vrouwen drummen. Dat is erg leuk om te merken en het is ook leuk om een mix te hebben van mannen en vrouwen. Dat maakt het lesgeven ook lekker afwisselend. Als leerlingen op eigen initiatief aankomen zetten met nummers, of oefeningen of problemen waar ze tegen aanlopen, of als ze erg enthousiast zijn over het drummen zelf, dan merk ik dat ze het echt leuk vinden en er een passie voor hebben. Dat zijn ook de leerlingen die vaak een stuk verder komen met drummen. Passie voor je instrument is toch erg belangrijk om het interessant en leuk te blijven vinden. Deze leerlingen blijven vaak ook een aantal jaar op les. Dat is als docent ook erg leuk, je bouwt dan een band met een leerling op en voelt je trots als ze het drummen steeds meer doorkrijgen en er hun eigen ‘ding’ van kunnen maken.’

Is drummen iets wat je relatief makkelijk kunt leren, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een snaarinstrument?
Tanja: ‘Met een juist ritmegevoel, kan je al gauw een aantal basics leren, waardoor je bepaalde muzieknummers mee kan spelen. Wanneer je de basistechnieken in je vingers hebt en het ritme snapt, kan je eindeloos variëren en het drummen zo uitdagend maken als je zelf wilt’

Tanja begeleidt ons naar de oefenruimte, waar twee drumstellen naast elkaar staan. Als eerst legt ze uit hoe zij nieuwe leerlingen de basics aanleert, door middel van korte termen die staan voor de verschillende ritmes en tikken, zoals ‘ap-pel, ‘man-da-rijn’, etc. De noten en techniek komen in latere lessen pas aan bod, ze vindt het belangrijk dat iemand snel aan de slag kan en meestal kan iemand na één drumles al meespelen met bepaalde popmuziek. Dat klinkt goed, toch? Als eerst gaat Frieda achter het drumstel zitten. Tanja zit op het andere drumstel naast haar en laat zien hoe te beginnen.

Frieda: ‘Wanneer ik een drumstel zie, heb ik eigenlijk altijd wel zin om het een keer uit te proberen. Het lijkt me heerlijk om mijzelf al drummend te kunnen laten gaan en één te worden met de muziek! Tijdens deze eerste proefles hoefde ik gelukkig niks van noten te weten en mocht ik direct al proberen om te spelen. Leuk! Al merkte ik wel dat ik nog erg in mijn hoofd zat met mijn aandacht, vanwege de ontbrekende techniek en alle nieuwe informatie. Mijzelf overgeven aan een ritme was daardoor nog lastig, maar ik denk dat je dat met een beetje basis gauw kan en dan lijkt het me echt te gek! Het voelde trouwens wel heel stoer hoor, achter zo’n drumstel.. haha.’

Sophie: ‘Toen ik 16 was, had ik een vriend die in een band als toetsenist speelde. Thuis had hij een oefenruimte met onder andere een drumstel. Als ik bij hem op bezoek ging was ik niet van dat drumstel af te slaan. Ik kon er niet zo veel mee, maar ik vond het zo’n indrukwekkend en krachtig instrument! Een korte tijd nadat de relatie over was, kocht ik een tweedehands drumstel. Ik ging niet op les en rommelde zelf maar wat aan, waar een drumstel dus best toegankelijk voor is. Na een tijdje stond het instrument stof te happen op zolder, omdat ik eigenlijk wel lessen nodig had om stapjes verder te komen. Toen Frieda en ik besloten een proefles drummen te volgen, kon ik niet wachten! Het feit dat je zelf een ritme kunt ‘maken’, geeft mij zoveel energie.

Het basisritme kon ik me nog herinneren en met enige slag en stoot (haha) kwam dat een beetje tot recht. Tanja zette het nummer van Sam Smith ‘I know I’m not the only one’ op, waar die basis goed in te horen is. Het was erg leuk om dat een klein beetje mee te kunnen drummen, als het ware een paar seconden onderdeel te zijn van een nummer. De dagen na deze korte proefles had ik eigenlijk wel de kriebels in mijn buik. Als ik het zo leuk vind, waarom doe ik er dan niks mee? Onbewust voelt het alsof het alles of niet is: volledig drummen of helemaal niet. Maar waarom zal ik niet gewoon een paar keer op les gaan als ik het zo leuk vind? Om die rede heb ik alvast een goed voornemen voor mezelf genomen: in januari 2018 ga ik op drumles!’

Wat voor jou?

Kortom: wij zouden een proefles drummen zeker aanraden, zeker omdat je al zo gauw iets kunt meespelen, dat werkt motiverend en geeft je zelfvertrouwen! Daarnaast is Tanja een hele fijne muziekdocent; ze zet er geen druk op en kijkt vooral naar je mogelijkheden, sluit aan bij je niveau of wat je nog wilt leren. Verder lijkt drummen ons een goede uitlaatklep bij stress of spanning. Een proefles drummen lijkt ons daarmee ook een mooi en origineel cadeau om aan een vriendin te geven.

Tanja biedt ook drumles cadeaubonnen aan, tip. 😉 Jij (of je vriendin) zal gegarandeerd met meer energie en zelfvertrouwen, de oefenruimte verlaten!

Meer info:

PS: Deze post is geheel op eigen initiatief en dus geen advertentie. 😉