Balanceren op het water

#7 Uit je comfortzone: suppen!

Heb jij dat ook? Je volgt een proefles van een voor jou nieuwe sport en er gaat een wereld voor je open. Je weet niet of je gelijk vast wilt zitten aan een abonnement, maar één ding is zeker… Het is leuk (en spannend!) om een keer een nieuwe sport uit te proberen en het geeft je gegarandeerd een energieboost. Je verbreedt hiermee niet alleen je horizon, maar je leert jezelf er ook beter door kennen. In deze blog ‘Nieuwe sporten uitproberen’ delen wij onze persoonlijke ervaringen hiermee met jou, om je te inspireren en motiveren om ook eens buiten je comfortzone te treden. Want daar valt misschien wel heel veel moois te ontdekken en energie te behalen! Dit keer gingen we suppen bij Outdoor Valley in Bergschenhoek.

Al een jaar geleden wilde we een proefles suppen volgen, maar vanwege de toen heersende blauwalg en de zwangerschap van Frieda, moesten we dit ‘een jaartje’ uitstellen. Via Groupon vonden we een mooie aanbieding om te gaan suppen bij Outdoor Valley nabij het Bergsche Bos in Rotterdam. Het was een bloedhete dag, dus een beetje nattigheid kon geen kwaad… Maar we waren erg benieuwd hoe het zou zijn om op een surfplank te (blijven) staan en te paddelen, want daar draait het allemaal om bij Stand Up Paddle (SUP).

Bij aankomst smeerden we ons goed in, stopten onze spullen in een kluisje en kregen we een waterdicht vat mee voor de spulletjes die je echt mee wilt nemen (flesje water, telefoon e.d.) Van een ervaren supper, Natascha Faber, hadden we gelukkig een paar tips gekregen: ‘Balans is hetgeen waar het om draait. Ademhalen, rust en focus. En het niet erg vinden om erin te vallen en nat te worden scheelt een hoop, dan sta je minder krampachtig.’ Helder. Dus, monden dichten en focussen op het suppen. Dat werd nog een hele uitdaging 😉 Gelukkig was het zo’n warme dag en keken we eerder uit naar een duik dan dat we bang waren om erin te vallen.

Frieda: ‘Vanuit yoga ben ik wel bekend met balansoefeningen en weet ik wat ik moet doen om balans te vinden, namelijk mezelf focussen op één punt. Dit heeft me tijdens het suppen geholpen. Het op de surfplank stappen viel me alles mee, hij voelde stabieler aan dan verwacht. Daarna probeerde ik me te focussen op het punt waar ik naartoe wilde suppen en dat werkte goed. Van zitten ging ik al gauw over tot staan op de plank. De groene natuur om mij heen maakt mij als vanzelf helemaal aanwezig in het moment. Ik dacht zelfs niet meer aan mijn kindjes thuis (ook al was dit na maanden de eerste dag zonder hen…) en hield mijn aandacht echt bij het suppen. Alhoewel.. we ook lekker hebben bijgekletst tijdens het suppen. Maar de momenten van stilte die we bewust namen werkten heel rustgevend voor mij. Meegaan met de stroming en af en toe een beetje bijsturen, het ging prima voor een eerste keer!’

Sophie: ‘Het staan op de surfplank was makkelijker dan ik dacht en wende al na een paar minuten. De omgeving was perfect: groen, water en vooral rust, met een warme fijne zon op ons bolletje. Ik vond het vooral fijn om de stad even uit te zijn en net als Frieda te genieten van de stilte. Ondanks dat we samen aan het kletsen waren tijdens het suppen, namen we ook echt de tijd voor stilte zoals Frieda al aangaf. Bijzonder dat dat zo natuurlijk aanvoelt! Met een hoofd vol piekergedachten over de afgelopen week die plaats had gevonden stapte ik de surfplank op. Met suppen ga je niet heel snel, dus af en toe even lekker liggen of zitten met je benen in het water was ook prima. Voor mij een goede manier om tot mezelf te komen, zelfs als je samen met iemand supt.’

Wat voor jou?

Wij zouden het suppen zeker aanraden. Het voelde nog niet zozeer als een sport voor ons (wellicht omdat ons tempo laag was en we maar een kleine afstand gesupt hebben…), maar het maakte ons zeer ontspannen en relaxed. Erg leuk ook om met vriendinnen te doen. En hoewel Outdoor Valley in Rotterdam is gevestigd, je hebt er echt het gevoel even uit de stad en in de natuur te zijn. Heerlijk!