‘Hyggend’ de winter door

Een dipje in de winter door de grauwe en natte dagen? Nergens voor nodig, aldus de Denen!

Een beter moment om aan deze blog te beginnen is er haast niet. Een korte stroomstoring treft de buurt in Rotterdam waar Frieda woont, met als gevolg dat ze de kaarsjes aansteekt en onder een dekentje kruipt, terwijl het buiten regent dat het giet. Het roept direct een knus, vertrouwd gevoel bij haar op en ze nestelt zich heerlijk op de bank. “Hygge” is het woord waar ze aan denkt en laat zij nu al heel lang het idee hebben om daar een blog over te schrijven. Haar laptop heeft nog geen lege accu, dus…schrijven dan maar! Frieda bevroeg een vriendin uit Kopenhagen en samen met Sophie deelt ze haar ‘Rotterdamse hygge plekjes Top 5’. 🙂

Frieda: ‘Hygge lijkt wel een trend te zijn geworden, ik heb het woord al op meerdere blogs zien verschijnen. Toch wil ik in deze blog uitzoeken wat hygge voor mij in mijn huisje in Rotterdam betekent. Ik dook in het boek “Hygge, de Deense kunst van het leven” van Meik Wiking en vroeg een vriendin uit Denemarken naar haar ervaringen met hygge. Het woord hygge komt uit Denemarken, één van de gelukkigste landen ter wereld, zoals Meik beschrijft.

Ondanks het slechte weer of misschien wel met dank aan het slechte weer, blijken de Denen uitstekend in staat te zijn om hun eigen geluk te creëren. Een belangrijk ingrediënt daarvan blijkt het hygge te zijn, een woord waarvan de betekenis moeilijk te omschrijven is, maar wat een beetje neerkomt op ‘intiem samenzijn met mensen met wie je je kunt ontspannen’. Het is als het ware een tegengif voor de donkere, regenachtige dagen en wordt als belangrijk onderdeel van de Deense cultuur beschouwd.

Van Rotterdam naar Kopenhagen…

Hygge is gevoel dat ontstaat door verschillende elementen, maar eigenlijk heb je er niet veel voor nodig. Minder is meer, zo ook bij het hygge. Kaarslicht, een dekentje, iets lekkers om te delen en gezelschap blijken de belangrijkste elementen te zijn. De mobieltjes gaan uit, om met elkaar aanwezig te zijn in het moment. Heel mindful dus. Een lekkere stoel, bank of kussen behoort daar ook toe. Hygge is een moment waarin je samen relaxt. Elkaar knuffelt zonder tegen elkaar aan te hoeven kruipen; je hebt oprechte aandacht voor elkaar en laat merken dat je de ander waardeert, dat is al voldoende. Vrienden van mij, Lyan en Bram van Tulder, zijn drie jaar geleden van Rotterdam naar Kopenhagen verhuisd. Natuurlijk ben ik benieuwd naar hun ondervingen van en met hygge.’

Wat doen de Denen anders dan wij in Nederland?

Lyan: ‘Het grootste verschil is denk ik dat Denen de donkere, regenachtige dagen als een kans zien om te hygge, waar wij als Nederlanders zouden klagen over het weer en de korte dagen. Denen maken er iets positiefs van en denken eerder ‘heerlijk, tijd om het binnen ‘hyggelig’ te maken. Ze lijken de weersomstandigheden te accepteren en steken kaarsjes en lampjes aan om het binnen extra gezellig te maken. Ik heb het idee dat dit in Nederland vaak alleen rondom de feestdagen wordt gedaan. Hygge draait echt om (mentale) ervaringen, niet om het fysieke. Het gaat niet om het geven van mooie cadeaus aan elkaar, maar om het gevoel met elkaar. Genieten van elkaars gezelschap, fijne gesprekken en dus ook niet met je telefoon bezig zijn.’

Wat heb je ervan geleerd of overgenomen, nu je in Kopenhagen woont?

Lyan: ‘Het is belangrijk om te weten dat het best moeilijk is om ‘ertussen’ te komen bij de Denen; vriendschappen zijn al gevormd en blijkbaar hebben de meeste Denen weinig behoefte aan nieuwe mensen om zich heen. Dat is natuurlijk onze persoonlijke ervaring. Hygge is in Denemarken echt iets wat je samen doet, met een intiem gezelschap bestaande uit vrienden of familie. Ons netwerk in Denemarken bestaat vooral uit Nederlanders. Het begrip hygge is in die groep ook zeker een ding. Bram en ik spreken regelmatig af voor een avondje hygge met vrienden. Samen koken, een film of serie kijken, een schaaltje zoet of chips erbij, en het allerbelangrijkste: de kaarsen aan. En niet 1 of 2 kaarsen, nee, álle kaarsen en lampjes in huis gaan aan! Dit is natuurlijk vooral in de donkere maanden van het jaar. In Denemarken is het echt eerder donker dan in Nederland, dus het seizoen loopt van september tot maart, met Kerstmis als hoogtepunt.’

Is hygge iets wat je altijd samen doet?

Lyan: ‘Hygge kan ook in je eentje, al zal een echte Deen dat misschien niet erkennen. Zelf doe ik bij thuiskomst ook alle kaarsjes en lampjes aan en neem ik de tijd om de dag af te bouwen. Kopje thee op de bank met een boek of magazine erbij. Voor mij telt zeker ook als hygge.’

Frieda: ‘Persoonlijk denk ik dat hygge goed bij mij past en dat ik dit al vaak onbewust doe. Zo heb ik overal dimmers in huis, graag een kaarsje aan en zit ik graag op de bank met een grote mok thee, iets lekkers en een dekentje. Liefst in goed gezelschap van vrienden of familie, maar ook in mijn eentje of met mijn gezin kan ik hier erg van genieten. Mijn vriend zegt zo vaak; ‘Wat heb je het weer donker gemaakt, het lijkt hier wel een grot..’, maar ik vind dat heerlijk. Ik ben wel benieuwd of Sophie dat ook zo ervaart.’

Sophie: ‘Toen ik opgroeide waren mijn ouders altijd heel erg van de theemomentjes. In het weekend liep het dan vaak als volgt: als eerst met zijn allen ontbijten, daarna aankleden en gezamenlijk thee drinken. Dan volgde zo rond 13uur de lunch, waarna we ook weer thee dronken en koekjes aten. Rond etenstijd volgde vóór het avondeten een uitgebreide borrel, daarna het diner en dan ná het diner weer met zijn allen aan de thee in de huiskamer bij de houtkachel. Pas nadat ik een vriendje over de vloer had (die moest wennen aan ons thee- en borrelritme, haha) besefte ik me dat we best vaak samenkwamen als gezin. Wat natuurlijk heel fijn is en zo heb ik het ook ervaren!

Bij de borrel stak mijn moeder veel kaarsen aan, ging er fijne muziek op en werden net zoals Frieda doet, de lichten gedimt. Daarnaast hadden wij zo’n grote plant, waar het hele jaar door lampjes in zaten, gewoon voor de gezelligheid. Deze rituelen heb ik meegenomen toen ik op mezelf ging wonen en ook toen ik later ging samenwonen. Ik merk dat als die sfeer van kaarsen, een muziekje en gedimd licht er niet zijn, ik het al gauw ongezellig vind in huis. Hieruit kan ik denk ik wel concluderen dat ik een persoon ben die zelfs niet zonder hygge kan. Huispak aan, kopje thee en heerlijk in mijn favoriete stoel wat lezen. …en inderdaad, Frieda en ik zijn alletwee kerriegeel liefhebbers!’ 😉

Hygge in Rotterdam? Onze top 5!

Wij hebben ieder onze persoonlijke top 5 van plekjes in Rotterdam samengesteld, waar wij het hygge-gevoel  krijgen:

Frieda:
1. Bar Boca’s
2. Parqiet
3. Lof der Zoetheid
4. Ver van Hier
5. Thuisch

Sophie:
1. Kino
2. Bazar
3. Gare du Nord
4. Bierboutique
5. Café LaBru

hygge (2)

Hoe creëer jij hygge? Bekijk hier het boek van Meik Wiking. Een echte aanrader om je eens in het hygge te verdiepen!

PS: Deze blog is op eigen initiatief en dus geen advertentie.