Creative Mornings Rotterdam

Wat zijn jouw intenties?

‘Met welke intentie ben je hier?’ Met deze vraag werd ik verrast bij de ontvangst van Creative Mornings Rotterdam. Creative Mornings (CM) is een internationaal evenement dat eens per maand plaatsvindt op de (vrijdag)ochtend op een wisselende locatie. Ik besloot mijn dag fris te starten en me onder te dompelen in iets nieuws. Om 08.30 uur wandel ik Kriterion (in het Groot Handelsgebouw) te Rotterdam binnen voor een lekker ontbijtje en een bijdrage van een inspirerende spreker. Deze editie had het thema ‘intentions’. Interessant!

Om de vraag die ik kreeg bij binnenkomst te beantwoorden kon ik kiezen uit een zestal antwoorden, bij ieder antwoord hoort een klein gekleurd stickertje dat je op je borst plakt. Ik koos de stickers ‘1st time here’ en ‘up for coffee after the event’. Vervolgens stond ik in een gezellige ruimte met knisperende croissantjes en mensen met een heleboel gekleurde stickertjes op hun kleding. Het is grappig en interessant om de verschillende intenties direct bij de mensen te kunnen zien. Mijn oog valt op de vlaggetjes die in de ruimte hangen, met daarop alle namen van de steden waar CM plaatsvindt. Bangkok, Seattle, Denver, Jakarta, Melbourne en nog tientallen andere steden. Inmiddels is het tijd om naar de zaal te gaan en rond ik mijn gesprekje af.

We nemen plaats in de (oude bioscoop)zaal en worden warm ontvangen door de host, Diantha Spekman. Diantha vertelt over het doel en gedachtegoed van Creative Mornings. CM staat voor het samenbrengen van mensen met dezelfde drive om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Voor mensen die het leven vieren en om elkaar en de wereld geven. Diantha introduceert Sayida Goedhoop, programmadirecteur bij Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR). Het wordt al snel duidelijk wat de connectie is tussen het thema intentions en haar bijzondere bijdrage. Sayida vertelt dat zij een aantal jaar geleden werkzaam was als strategieconsultant bij een commercieel bedrijf. Ze voelde de drive om een nieuwe stap te namen en werkelijk iets bij te dragen aan de wereld op sociaal gebied.

Stap voor stap en door te doen is op deze manier SNTR ontstaan, als onderdeel van Stichting Verre Bergen, waar Sayida eerder werkte. Sayida: ‘SNTR wil 200 Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning een nieuw thuis bieden in Rotterdam, zodat ze zo snel mogelijk mee kunnen doen met de Nederlandse samenleving middels een uitgebreid programma. Een huurwoning, een versnelde taalcursus, het leren kennen van de stad en begeleiding naar passend (vrijwilligers)werk en/of onderwijs zijn onderdelen van het programma.’ Een ontzettend waardevolle bijdrage aan de samenleving waar veel moed en kennis voor nodig zijn. Zo’n onderneming start je niet zomaar, dacht ik.

Sayida vertelt dat het inderdaad een hele stap voor haar was om SNTR op te richten. Learning by doing. In het begin wisten zij en haar compagnons niet wat er allemaal bij kwam kijken en hoe het zou gaan lopen. Stap voor stap, leren van fouten en de soms harde praktijk. Zo komt het ook voor dat de geplaatste vluchtelingen in een huurhuis niet tevreden zijn met bepaalde voorzieningen en bijvoorbeeld vragen om meer support. ‘Bij iedere hulpvraag, vraag ik me af in hoeverre zij dit zelf zouden moeten kunnen met oog op integratie, of dat zij dit zelf echt nog niet kunnen en wel degelijk hulp nodig hebben. Dat kan soms moeilijk zijn’, vertelt ze. Het voorbereiden van de buren/buurt op de komst van een gezin is een belangrijk onderdeel. Op dit moment beheert SNTR maar liefst 200 huurhuizen in Rotterdam, dus hebben zij 200 gezinnen een kans gegeven. Wat een prestatie!

Het was een inspirerende, indrukwekkende ochtend. Ik moet bekennen dat ik mij nooit verdiept heb in de problematiek en het belang van huisvesting en integratie van vluchtelingen, laat staan welke onderdelen daarbij komen kijken. Ondanks dat het wel degelijk zichtbaar is in mijn (en ik denk ook jouw) dagelijks leven, voelt dit thema als een ver-van-mijn-bed show. Je hoort en ziet erover op het nieuws en leeft uiteraard mee, dat is een mens eigen, denk ik. Het verhaal van Sayida heeft me geraakt, ik bewonder de kracht en impact van haar ondernemen. Ieder verhaal van een Syrisch gezin is anders en enorm heftig. Met name kinderen van gezinnen hebben een veilige thuishaven nodig. SNTR biedt deze thuishaven. Sayida draagt werkelijk bij aan een toegankelijkere wereld voor deze mensen die hun thuis meer dan nodig hebben.

Sayida’s carrièreswitch en vervolgens doorzettingsvermogen en lef om bij te dragen aan het maatschappelijk belang intrigeren mij. Als ontwerper, maar ook op persoonlijk vlak inspireert het mij (op wat voor manier dan ook) zelf bij te dragen aan de maatschappij. Op die manier is Gewichtige Gedachten ontstaan. Frieda en ik halen veel energie uit het inspireren van vrouwen middels deze blog en ons werkboek. We wisselen ideeën uit en plannen activiteiten in, zoals onze blogserie ‘Uit je comfortzone’. Daarnaast kunnen kleine dingen in het dagelijks leven ook van grote waarde zijn voor het maatschappelijk belang. Iemand op straat geduldig de weg wijzen of een oude dame helpen haar rollator de tram in de tillen. Wat draag jij bij op jouw manier?

SNTR
Wil je ook een helpende hand bieden aan vluchtelingen? Bij de SNTR kan je je aanmelden als vrijwillig taalmaatje. Je geeft dan les in Nederlands, maar onderneemt ook activiteiten zoals wandelen of het bezoeken van een museum. Kijk voor meer achtergrondinformatie over SNTR op www.sntr.nl

Creative Mornings
https://creativemornings.com/about

Bron foto Sayida Goedhoop: http://www.deverrebergen.nl/over-stichting-de-verre-bergen/team/sayida-goedhoop/