TEDx Rotterdam: ‘Aspire to Inspire’

Frieda over podiumvrees, labels en meer

Op 4 november was er een TEDx bijeenkomst in Rotterdam, natuurlijk wilde ik daarheen! Zeker gezien het thema ‘Aspire to inspire’ was. Alleen al de locatie is een plek om geïnspireerd te raken, de Van Nellefabriek in Rotterdam.  Na de opening door Michline Plukker, met haar prachtige ode aan Rotterdam en Allinson van Dams en Micha Italiaander, founders van TEDxRotterdam, volgde de eerste TEDx spreker.

Diep respect voor alle sprekers, want voor zo’n groot publiek slaat bij mij podiumvrees toe. Daar kan geen ademhalingsoefening tegenop. Zo ver ben ik nog niet geloof ik. Maar ook vandaag werd door diverse sprekers weer bevestigd dat ik mezelf niet door angst moet laten leiden. En natuurlijk heb ik nog meer geleerd vandaag. Over hoe je ‘labels’ positief

kunt gebruiken, om te verduidelijken wat je doet, wat jou speciaal maakt en wat je doel is. Een label kan hieraan bijdragen, zo vertelde Marie Anne van Dijk. Zij heeft daarmee zelf haar functie ‘sustainable banker’ bedacht en vormgegeven, alle kaders overstijgend. Goed om daar eens over na te denken.

Welk label zou bij jou passen en zou jou helpen om te worden wie je wilt zijn?

Kiel Berry vertelde over hoe je de kwaliteiten in jezelf als kind al in je draagt. Geef je deze ‘zaadjes’ water, dan kom je tot bloei.  Wanneer ik nadenk over mijn eigen kwaliteiten, dan klopt dit zeker. Als kind al had ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zorgde ik graag voor andere kindjes en observeerde ik de mensen in mijn omgeving.

In mijn functie als coach werk ik met kinderen en volwassenen, waarbij observeren, er voor de ander zijn en ‘zorg dragen voor’, belangrijke vaardigheden zijn. Daarnaast had ik als kind al allerlei ideeën voor projecten, welke ik nu vanuit mijn praktijk kan vormgeven.

Komen jou kwaliteiten voldoende tot uiting in je dagelijks leven nu? Of hebben ze wat meer water nodig?

Volkert Engelsman sprak over de voedselafdruk die we achterlaten wanneer we iets eten of drinken ‘The true costs of food’. Je kunt volgens Volkert een verschil maken door biologische producten te kopen. Persoonlijk probeer ik dat ook zoveel mogelijk te doen, dat smaakt en voelt beter.  ‘Nature & More’ is een cijfercode die ieder product

transparant maakt, met informatie over diens ecologische -en sociale impact en wat het doet met je gezondheid.  Een mooi initiatief! Het zou mijn zoektocht in de supermarkt naar duurzame, gezonde producten een stuk makkelijker maken, wanneer dit in één oogopslag inzichtelijk was.

‘Goedkoop is duurkoop, ook als het om voeding gaat’

Ook Jennifer Baarn raakte het publiek, inclusief mijzelf, met haar visie op dit thema. Over hoe we met elkaar de verantwoordelijkheid voor de wereld en voedselproductie dragen. Om de wereldbevolking over 50 jaar nog te kunnen voeden, is innovatie nodig. Eerlijk gezegd vertrouw ik er meestal wel op dat een stel slimmeriken dit wel regelt. Maar als iedereen dit denkt, gebeurt er natuurlijk weinig. Om over na te denken dus… Innoveer jij mee?

Ten slotte ben ik erg geraakt door een Rotterdamse dichter, Derek Otter. Hij wist van de dag een gedicht te maken, waarin alle inspiratie van de dag gebundeld werd. Prachtige woorden en zinnen, kwetsbaar en krachtig tegelijk. Ik heb zijn hele gedicht (helaas) nog nergens terug kunnen vinden, maar enkele zinnen eruit wel onthouden. Hierbij, ter afsluiting van deze blog:

‘Je bent nooit te uitgesproken als het gaat om je wensen’

– Derek Otter