Nieuwe sporten uitproberen

#1 Je grens verkennen bij Monk Rotterdam: Bouldergym

Heb jij dat ook? Je volgt een proefles van een voor jou nieuwe sport en er gaat een wereld voor je open. Je weet niet of je gelijk vast wilt zitten aan een abonnement, maar één ding is zeker… Het is leuk (en spannend!) om een keer een nieuwe sport uit te proberen en het geeft je gegarandeerd een energieboost. Je verbreedt hiermee niet alleen je horizon, maar je leert jezelf er ook beter door kennen. In deze blog ‘Nieuwe sporten uitproberen’ delen wij onze persoonlijke ervaringen hiermee met jou, om je te inspireren en motiveren om ook eens buiten je comfortzone te treden. Want daar valt misschien wel heel veel moois te ontdekken en energie te behalen! Hieronder lees je onze eerste blog: boulderen bij Monk Rotterdam

‘Boulderen’: klimmen zonder touw, gordel of ander hulpmiddel. Een volkomen nieuw begrip voor ons beide. Dit triggerde onze nieuwsgierigheid: op de website  monkrotterdam.nl werd al gauw duidelijk dat boulderen op het moment helemaal hip is. Oftewel; de nieuwe uitdaging voor ieder die zijn/haar grenzen wil verkennen. Slik… Wél liggen er dikke valmatten onder de klimwand. Voor iemand met hoogtevrees zoals Frieda, is dat een behoorlijke uitdaging. En Sophie, die dacht dat ze geen moeite zou hebben met de hoogte, kwam toch haar grenzen tegen.

Zo kwamen we op een regenachtige avond aan bij Monk, waar je in eerste instantie lijkt binnen te stappen in een hippe koffietent met goede jazzy muziek. Echter, wanneer je vanaf deze ‘relax ruimte’ de boulderhal inkijkt, wordt meteen duidelijk waar het om gaat. Kleurrijke boulderwanden met 168 routes voor verschillende niveaus. Na een hele korte uitleg over het boulderen, besloten we het gewoon te gaan proberen. Why not?

En.. gaan!

Sophie: ‘De hoogte lijkt me geen probleem, klimmen maar! Dat was mijn eerste gedachte toen we de boulderhal inliepen, waar de muziek trouwens ook te horen was. Dat zullen we nog wel zien… Enthousiast begon ik direct aan mijn eerste klim van de makkelijkste routekleur. Dat was lastiger dan ik dacht! Ik had gedacht dat ik tijdens de klim wel zou ontdekken hoe ik me kon vasthouden en manoeuvreren. Het viel me later pas op dat, de mensen die er waren, – in tegenstelling tot wat ik deed – ruim de tijd namen om de wand te observeren, een route te bedenken en daarna pas rustig te starten met klimmen.

Eenmaal bijna bij de top, kwam ik toch mijn hoogtegrens tegen. Dit had ik niet van mezelf verwacht, maar zo los klimmen voelt wel even anders dan het reguliere klimmen waarbij je altijd nog aan een touw hangt als je  valt. Ik zette me met een gek gilletje van de wand af, om vervolgens op de mat neer te ploffen. Nog maar een keer – mindful – proberen.’

Frieda: ‘Persoonlijk heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met klimmen. Ik vind het fysiek een erg leuke en uitdagende sport, maar word soms overvallen door hoogtevrees. Ook bij het boulderen kwam ik deze grens tegen, ondanks de dikke matten die onder de klimwanden lagen. Ik werd erdoor overvallen, verstijf dan, durf niet verder te klimmen en wil naar beneden. Maar juist deze angst maakte het boulderen extra interessant voor mijzelf. Ik wil die angst aangaan, onderzoeken en overwinnen. Na een aantal wandjes uitgeprobeerd te hebben, kon ik hier beter mee omgaan. In plaats van boos op deze angst te zijn en een oordeel hierover te vellen, probeerde ik er van een afstandje naar te kijken. Wat gebeurt er nu met mij? Wat denk ik, voel ik? Laat ik me hierdoor leiden of niet?’

Vaker doen?

Frieda: ’JA! Ik voelde me net een klein kind in een bos vol klimvriendelijke bomen, die ik dan ook het liefst allemaal wil uitproberen. Ondanks mijn hoogtevrees of misschien wel juist daardoor, zou ik vaker willen gaan. Kan ik leren om hier anders mee om te gaan en dit ook toepassen in andere situaties waarin ik met angst word geconfronteerd?  Verder was het ook vooral heel leuk en ontspannen om te doen vanwege de muziek die gedraaid werd en de aandacht/ concentratie die deze sport van je vraagt. Het maakt je als vanzelf mindful, helemaal aanwezig in het moment’.

Sophie: ‘Met meer getrainde armen zou ik het graag nog eens willen proberen, dan voel ik me vast zelfverzekerder in de hoogte. Eerst observeren en dan pas doen, is voor mij echt een leerpuntje. De moeilijkere routes hadden minimale steunpunten, ik ben erg benieuwd hoe je die kunt beklimmen. Net als Frieda zou ik iedere route nog eens willen proberen, ze dagen ons echt uit. Het lijkt me tof om de uitdaging nog een keer aan te gaan!’

Wat voor jou?

Ervaring met klimmen is niet per se nodig, maar lijkt ons wel een pré. Met een (gratis) introductie Boulderbasics kan je waarschijnlijk ook goed van start. Kracht in armen en benen is ook handig.

Voor wie van fysieke en mentale uitdagingen houdt in een relaxte sfeer en met goede muziek op de achtergrond, is boulderen een echte aanrader! Check voor meer informatie: www.monkrotterdam.nl