Marjolein over bakstenen spekjes
& luisteren naar je lichaam

Interview: Wat betekende het werkboek voor Marjolein?

De 33 jarige Marjolein Bömer-Coppens, communicatieadviseur, pin-up girl en mama van Tobias (3jr), viel onlangs op eigen kracht 35 kilo af. Wauw! Wat ziet ze er stralend en energiek uit! Nadat ze was afgevallen, ontdekte ze dat ze het moeilijk vond om de balans te vinden tussen gezond eten en soms wat lekkers te nemen. Om de relatie met haar lichaam en eten te verbeteren, besloot ze om Gewichtige Gedachten op haar verlanglijstje te zetten. Hieronder deelt ze haar persoonlijke ervaring met de opdrachten van het werkboek met jou.

Hoe ben je in aanraking gekomen met het werkboek van Gewichtige Gedachten?

‘Ik ken Frieda omdat we op dezelfde middelbare school hebben gezeten. We kwamen elkaar de afgelopen jaren regelmatig tegen bij een gezamenlijke vriendin. Een tijd geleden vertelde ze me dat ze met dit boek bezig was. Ik had direct interesse, omdat ik net heel veel was afgevallen (35 kilo). Mijn doel van afvallen was gedaan en het was tijd om een hernieuwde balans te vinden met eten.

Dat was soms lastig: ik vond de balans tussen gezond eten en soms wat lekker nemen niet altijd makkelijk. Mijn relatie met eten was minder in balans en daarmee mijn relatie met mijn lichaam. Om weer beter in balans te komen met mijn lichaam en in mijn relatie met eten heb ik besloten om Gewichtige Gedachten op mijn verlanglijstje te zetten voor Sinterklaas. Ik was dan ook erg blij dat ik het werkboek kreeg van een collega.’

Kun je jouw ervaring met één opdracht uit het boek beschrijven, hoe ging deze in zijn werk? 

‘De opdracht die mij veel gebracht heeft, is de opdracht bewust omgaan met het eten wat lekkers. Voor deze opdracht koos ik een met chocolade omhuld spekje. Vaak is dit een kleine traktatie die je (soms gedachteloos) tussendoor eet. Maar niet tijdens deze opdracht. Ik begon met het bekijken van het spekje alsof het iets compleet nieuws was voor me. Ik had nooit gezien dat een spekje eigenlijk veel op een blokje lijkt en op een baksteen, daarna dus wel.’

‘Vervolgens rook ik eraan. De geur van chocolade en van wat zoetigs kwam mij tegemoet. Het water liep me letterlijk in de mond. Daarna likte ik aan het spekje. Ik proefde het zoete en bittere van de chocolade. Daarna at ik het spekje op. Ik proefde veel meer smaken dan ik ooit eerder had opgemerkt in het spekje. Nadat ik het spekje op had, merkte ik dat ik vol zat: mijn behoefte naar wat lekkers was vervuld. Dat was heel anders dan eerdere spekjes die ik at: na die spekjes wilde ik er meer. Nu hoefde dat niet meer; ik had genoeg.’

‘Ik proefde veel meer smaken dan ik ooit eerder had opgemerkt in het spekje.’

Welke opdracht heeft het meest voor jou betekent? Kan je ook toelichten wat deze opdracht jou opleverde..

‘De opdracht over het verschil tussen voeden & vullen heeft mij veel inzichten gebracht. Het maakte dat ik heel bewust ging nadenken over wat ik gegeten had die dag en waarom ik daarvoor had gekozen: was het om mijn lichaam te voeden of te vullen? Ik heb die opdracht later nog vaak zelf herhaald.’

Welke opdracht vond jij het meest verrassend?

‘Ik vond de opdracht voor het inkleuren van de mandala het meest verrassende. Het was onverwachts een rustmoment in mijn dag.’

Op welk moment van de dag heb je de opdrachten gedaan?

‘Ik heb alle opdrachten gedaan op mijn eerste echte rustmoment van de dag: als mijn kind net op bed lag en de dagelijkse huishoudelijke taken gedaan waren.’

‘Het betekent ook dat ik vaak meer kan genieten als ik wat lekkers neem.’

Heb je jouw omgeving over de 6 weekse uitdaging verteld en zoja, hoe ging dit?

‘Ik heb een aantal mensen in mijn omgeving vertelt over de opdrachten in het boek: mijn man, mijn collega’s en wat vriendinnen. Zij reageerden allemaal erg positief en waren geïnteresseerd. Een aantal vonden het een verrassende aanpak in vergelijking met het woud aan boeken die gaan over diëten en afvallen.’

Hoe ging je ermee om als het je een dag niet lukte om een opdracht te doen?

‘Aan het begin van de week bladerde ik de opdrachten voor die week door. Als ik wist dat ik die week op een bepaalde dag minder tijd zou hebben en daardoor een opdracht niet zou kunnen doen, dan deed ik de opdracht op een andere dag.’

In hoeverre heeft het boek je een stap verder gebracht?

‘Ik ben me door het boek veel bewuster geworden van eten en hoe ik mij voel bij het eten van bepaald voedsel. Hierdoor kan ik bewustere keuzes maken. Het betekent ook dat ik vaak meer kan genieten als ik wat lekkers neem.’

Aan wie zou jij dit boek adviseren? 

‘Ik zou het boek adviseren voor mensen die soms moeite hebben in de balans tussen gezond eten en ook eens wat lekkers nemen. Ik denk dat mensen die bewuster met eten willen omgaan zonder een dieet te volgen ook veel aan het boek gaan hebben.

Oftewel, ik vind het super goed dat jullie een boek hebben geschreven wat de verbinding geeft tussen bewust omgaan met voedsel, lief zijn voor je lichaam en balans vinden in je leven. Want gezond eten is in mijn ogen meer dan alleen op een bepaalde manier omgaan met voedsel.’


♥ Wil je meer lezen over en van Marjolein aka Miss Lilly Lotus? Klik hier voor haar enthousiaste en persoonlijke blog!