Nieuwe sporten uitproberen

#2 Hip hop – Over onzekerheid & improviseren op Beyoncé

Heb jij dat ook? Je volgt een proefles van een voor jou nieuwe sport en er gaat een wereld voor je open. Je weet niet of je gelijk vast wilt zitten aan een abonnement, maar één ding is zeker… Het is leuk (en spannend!) om een keer een nieuwe sport uit te proberen en het geeft je gegarandeerd een energieboost. Je verbreedt hiermee niet alleen je horizon, maar je leert jezelf er ook beter door kennen. In deze blog ‘Nieuwe sporten uitproberen’ delen wij graag onze persoonlijke ervaringen hiermee met jou, om je te inspireren en motiveren om ook eens buiten je comfortzone te treden. Want daar valt misschien wel heel veel moois te ontdekken en energie te behalen! Hieronder lees je over onze proefles Hip Hop dansen bij Het Danskantoor in Rotterdam Noord.

We hebben beiden ooit wel verschillende danslessen gevolgd, – van buikdansen en streetdance tot salsa – maar de laatste tijd is Sophie wekelijks te vinden in de fitness en doet Frieda graag aan yoga. Dit terwijl we alle twee wel echt van dansen houden! Tijd dus om samen die dansmoves weer eens uit te proberen. Op een schemerige woensdagavond spreken we af voor de ingang van Het Danskantoor. Even lekker losgaan op oude hitjes van Beyoncé en misschien wat pasjes leren met Kendrick Lamar in onze oren, dat is wat we in gedachten hadden bij de Hip Hop les. Zin in! We zijn niet zenuwachtig, maar merken wel dat we uit onze comfortzone stappen, dus die missie is al geslaagd.

Met een gezonde spanning stappen we binnen in een knusse ruimte. Een bank vol kussentjes, een grote tafel en aan de muur fotolijstjes met daarin foto’s van de dansdocenten. De dame achter de balie (Lia) heet ons welkom en vertelt enthousiast over de verschillende lessen. Van peuterdans tot moderne dans, jazz fusion en dancebootcamp, dat klinkt tof! Even omkleden, schoenen uit en op onze sokken de zaal in, waar zich inmiddels een klein groepje dames heeft verzameld. De enthousiaste docente Lola van Boxel loopt zelfverzekerd binnen en begint haar les met een warming up. In alles wat ze doet ­– praten, bewegen, dansen – straalt de energie van haar af, wat een persoonlijkheid! En vloeiende bewegingen! Dat willen wij ook…!

Onzekerheid… of gewoon loskomen?

Een onderdeel  van de warming-up is de opdracht om – goed ingeschat, check! – op een track van Beyoncé om de beurt de zaal over te steken met een eigen freestyle dansje. ‘Alle ogen zijn op mij gericht’, zo voelt het tenminste, maar dat is natuurlijk niet zo, want iedereen doet gewoon zijn eigen ding en heeft vooral veel lol.

De eerste paar oversteken zijn nog wat houterig, maar we komen steeds meer los en durven zelfs onze armen erbij te gebruiken à la Beyoncé herself! De docente roept dat alles best wat pittiger kan en de dames reageren daar enthousiast op door losser te dansen. Geweldige sfeer!

Je doet gewoon na wat je ziet. Not.

Vervolgens beginnen we met een korte choreografie waarbij je je benen en armen iets anders moet laten doen. De docente legt het stap voor stap uit en doet het geheel een paar keer voor. Een vloeiende beweging met duidelijke stappen.

Sophie: ‘Ik dacht, dat doe ik even. Nee. Dat doe ik niet even, ik voelde me net een molen die met alle wieken een andere kant op draaide, terwijl ik steeds een seconde achterloop op de pasjes. Oké, het is superlogisch dat het niet direct lukt, oefening baart kunst! Het is ook de kunst om het fout te durven doen en lekker de ruimte te nemen om te oefenen.’

Na een aantal keer proberen kijken we elkaar lachend aan en geven toe dat die eerste pas best lastig is.

Laten we ons eerst richten op de armbeweging, die voeten komen later wel, besluiten we.

Frieda: ‘Dan de body-roll. Het lijkt zo simpel, maar zodra je erbij gaat nadenken, gaat het mis. Mijn lijf volgt mijn hoofd niet en mijn hoofd heeft geen idee hoe het mijn lichaam moet aansturen. Op de muziek kan ik nog meegaan en ontstaat er iets wat enigszins op deze move lijkt, maar zonder muziek ziet het er gekunsteld uit en kom ik alleen tot wat houterige bewegingen. Dus wat mij betreft mag de muziek weer hard aan en steken we de zaal weer over met een freestyle dansje!’

Wat voor jou?

Wij raden je zeker aan om een proefles bij het Danskantoor te volgen als je overweegt om te gaan dansen of je vrouwelijke energie wat meer de ruimte wilt geven. De sfeer is fijn en ongedwongen en je wordt er hartelijk ontvangen door een lieve gastvrouw. Na de les kan je blijven hangen voor een gezellige babbel en een theetje.

Groot of klein, jong of oud, maatje minder of meer, iedereen kan dansen!

Check voor meer informatie: www.hetdanskantoor.nl

PS: Deze Nieuwe sporten uitproberen blog is geheel op eigen initiatief en dus geen advertentie. 🙂