Nieuwe sporten uitproberen

#3 Boksen bij Budo Sport Schiedam

Heb jij dat ook? Je volgt een proefles van een voor jou nieuwe sport en er gaat een wereld voor je open. Je weet niet of je gelijk vast wilt zitten aan een abonnement, maar één ding is zeker… Het is leuk (en spannend!) om een keer een nieuwe sport uit te proberen en het geeft je gegarandeerd een energieboost. In deze blog ‘Nieuwe sporten uitproberen’ delen wij graag onze persoonlijke ervaringen met jou, om je te inspireren en motiveren om ook eens buiten je comfortzone te treden. Want daar valt misschien wel heel veel moois te ontdekken en energie te behalen! Wij trokken onze stoute (hand)schoenen aan en volgden een proefles boksen. En wow.. dat was gaaf!

Natuurlijk zit je bank op zaterdagochtend heerlijk, maar of je daar nieuwe energie van krijgt…? Omdat Sophie net verhuisd is naar Schiedam, hebben we onze horizon verbreed door te kijken wat voor activiteiten er in haar nieuwe buurt te doen zijn. Zo stuitten we al gauw op de boksschool Budo Sport, waar een voormalig wereldkampioen boksen zijn training volgde. Het serieuze werk dus.

Op zaterdagochtend verliet Frieda haar huis om door de regen naar Schiedam te fietsen. Een goede warming up, al stelde dit natuurlijk niets voor in vergelijking met wat er zou volgen. Iets wat onzeker en nieuwsgierig kwamen we samen bij de boksschool aan, waar we direct vriendelijk werden ontvangen. We zouden een gemengde bokstraining gaan volgen, wat inhield dat er slechts één andere vrouw deelnam.  Oef.. stiekem best spannend!

Let’s go!

Sophie: ‘Om eerlijk te zijn: de dagen naar aanloop van de proefles voelde ik enige spanning. Ik heb nog nooit eerder gebokst en het idee bracht mij al een beetje uit mijn comfortzone. Tegelijkertijd had ik er veel zin in, omdat ik heel benieuwd was naar hoe het zou zijn om te boksen. Het feit dat je ­– als je wilt – ál je kracht in kunt zetten en zo je energie kunt uitten, spreekt mij wel aan.’

Maikel Wong was onze trainer. Een sympathieke man, die ons met veel geduld de basics van het boksen uitlegde en ons direct aan het werk zette. Want tja, zweten zal je als de warming- up begint met een kwartier touwtjespringen! Daarna kregen we bokshandschoenen aan en mochten we al gauw gaan oefenen met directe stoten, hoeken en opstoten, door bij elkaar op de bokshandschoenen te stoten.

Frieda: ‘Ik was meteen heel gefocust. Heb geen moment meer aan iets buiten de bokszaal gedacht. Het was wel even zoeken naar hoe hard je kan stoten. Ik wilde Sophie natuurlijk niet te hard raken, maar wel serieus meedoen. Stoten op handschoenen voelde wel oké, maar haar op andere lichaamsdelen moeten raken, zou mijn grens zijn geweest. Gelukkig hoefden we dit niet te doen.’

Sophie: ‘Eenmaal door de mentale grens heen van te voorzichtig willen zijn, wordt het steeds toffer. Draaien, stoten en verdedigen. Maikel herhaalde dat ontspannen tegenover je ‘tegenstander’ staan, de basis is. Dit voelt best onnatuurlijk aan. Als je er eenmaal voor gaat, ben je misschien geneigd om je hele lichaam aan te spannen. Dit vind ik een mooi onderdeel van het boksen. Het lijkt heftig, maar je hoofd moet leeg zijn en je lichaam ontspannen, om optimaal te kunnen functioneren.’

Tussendoor deden we wat buikspieroefeningen en planking. De mannen gooiden er op momenten van verzuring oerkreten uit. Dat zorgde voor een mooi soort energie in de zaal. Ze uiten zich makkelijker dan de meeste vrouwen en zijn gewoon zichzelf, zonder opsmuk (fijn!). In de zaal hing dan ook een sfeer van wederzijds respect. Ook al zaten er een paar grote kerels tussen en waren ze allemaal goed gespierd, de sfeer was totaal anders dan bij de fitness. Hier draait het niet om zien en gezien worden, maar om het boksen. En we voelden ons als vrouw niet één keer bekeken of ongemakkelijk tijdens de les. Het laatste deel van de les bestond uit het zo hard mogelijk losgaan op een boksbal in combinatie met sprinten en squats.  Het was indrukwekkend om te zien hoe de meesten volledig los gingen op de boksbal. Wat een power!

Frieda: ‘Dit vond ik het tofste deel van de les. Mijn laatste beetje energie eruit slaan, zonder dat ik het risico liep iemand anders pijn te doen. Want het is toch anders om op een bal te slaan, dan op de handschoenen van je tegenstander.

Op deze manier zou je jezelf heel goed kunnen afreageren, wanneer je opgekropte boosheid ervaart. Ik kon zelf niet echt bij die boosheid komen. Ben niet zo gauw boos en als ik het ben, uit ik dit wel door mezelf uit te spreken op zo’n moment.’

Sophie: ‘Bij de mannen zag ik echt een knop omgaan. Als in: hun gezichten stonden strak, gefocuste blik in de ogen en het zweet vloog in het rond. Ik kon niet wachten tot ik ook mocht! GO! Zo hard mogelijk op een boksbal stoten, terwijl je om je heen diezelfde mannen tekeer ziet gaan. Ik heb geen woede die ik kwijt wil, maar wat voelt het lekker om je gedachten op nul te zetten en je eigen kracht te testen en ervaren.’

Na afloop werd er met de hele groep in de kantine een theetje gedronken en was er niks meer over van de ‘agressie’ en energie zoals in de bokszaal: de knop was als het ware weer teruggezet. Moe en voldaan volgde er een gezellig praatje met deze relaxte mannen.

Vaker doen?

Frieda: ‘Slaan op een boksbal: JA. Maar voor het echte werk in de ring ben ik te empathisch. Iemand anders moedwillig pijn doen, is echt een grens voor mij.’

Sophie: ‘Mijn polsen roepen ‘Nooo!’, maar ik overweeg serieus om nog een les te volgen en te kijken of dit  wat voor mij is. Na één les merk ik al dat dit wat met mijn zelfvertrouwen doet. Ik ben benieuwd naar meer! De kracht in combinatie met respect kan ik wel waarderen.’

Wat voor jou?

Wat ons betreft is het volgen van een boksles dan ook een absolute aanrader. Het heeft ons echt positief verrast en een enorme energieboost (incl. spierpijn) opgeleverd! Een stoere workout; goed voor je lijf, maar ook zeker voor je zelfvertrouwen. Je hebt in ieder geval geen tijd om na te denken over een rood hoofd en een bezweet lijf. 😉

Wil jij ook een proefles boksen volgen? Neem dan een kijkje op Budo Sport Schiedam. Er zijn ook dameslessen, mocht dit jouw voorkeur hebben.

PS: Deze blog Nieuwe sporten uitproberen is geheel op eigen initiatief en dus geen advertentie. 🙂