TEDx: Being Connected

Hoe wil ik dat mensen zich voelen, als ze met mij werken?

‘Hoe wil ik dat mensen zich voelen, als ze met mij werken?’ Met die zin begon de tweede spreker haar bijdrage aan TEDx in Rotterdam. Een vraag die simpel lijkt, maar die zich niet zo makkelijk laat beantwoorden. Probeer het maar eens. Sophie woonde met een vriendin het inspiratievolle evenement TEDx bij en liet zich onderdompelen in het thema ‘Being Connected’. Connected in de vorm van verbondenheid. Met jezelf, technologie en daardoor met je omgeving. Zijn we met zijn allen wel zo ‘connected’  als we denken? De bijdrages van twee specifieke sprekers vond ik het interessants om met jullie te delen. Ten eerste de lezing van Songbreeta Maitra.

Terugkijkend op mijn blog van 21 september, waarin ik mijn gedachten deel over een lichte quarterlife crisis, kan ik nog steeds niet heel goed vaststellen wie ik ben en wat ik precies wil. Wel kan ik benoemen waar ik me goed bij voel. Dat gevoel kan ik gebruiken om de vraag van Songbreeta Maitra voorzichtig te beantwoorden:

Hoe wil ik dat mensen zich voelen, als ze met mij werken?’

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, probeer ik eerst te bedenken welke eigenschappen van mijn collega’s van de afgelopen jaren, mij een goed gevoel gaven. Ik denk dat ik positiviteit, geduld, een open houding en zelfvertrouwen het meest waardeer. Wanneer iemand die eigenschappen toont, voel ik me het meest op mijn gemak. Die mix van eigenschappen zou ik zelf ook wel willen uitstralen! Voor een deel doe ik dat al wel, denk ik, maar mijn zelfvertrouwen zou ik nog meer willen versterken, door o.a. meer werk- en levenservaring op te doen.

Om een beeld te schetsen van uitstraling en houding, noemde Songbreeta de slogan ‘Just do it’ van Nike. Bij het zien van een paar Nikes kan de koper een gemotiveerd gevoel krijgen, wat wordt gevormd wordt door de branding van het merk. Dit gevoel kan bepalend zijn of diegene de schoenen wel of niet gaat aanschaffen. Zo werkt het eigenlijk ook in contact met mensen om je heen. De eerste indruk die mensen van je opdoen, kan immers heel bepalend zijn voor hoe anderen met je omgaan en hoe ze jou zien. Wanneer je niet in jezelf gelooft, waarom zouden anderen dit dan wel doen?

Songbreeta vertelde over de grote verandering in haar loopbaan in het verleden. Ze voelde zich niet thuis in haar baan en had ook niet het idee dat ze ooit haar droombaan zou kunnen krijgen. ‘Ik, als directrice? Ik kan het me niet voorstellen.’ Totdat ze op een dag besefte dat haar eigen houding en gedachten haar in de weg stonden.

Gedachten die voortkomen uit angst en onzekerheid, vaak negatief. Ze komen in je op als je denkt dat je iets niet kunt bereiken, wat vorm geeft aan je houding. Ik herken mezelf hier ook in. Tot een jaar of twee geleden kreeg ik soms een licht paniekerig gevoel als ik een klus op mijn werk kreeg die ik op dat moment niet direct kon overzien. Ik gaf mijzelf dan geen tijd om de taken een rijtje te zetten, dus in mijn hoofd werd het al snel een grote brij. De omgekeerde wereld, wat maakte ik het mezelf eigenlijk moeilijk! Totdat ik een keer een klus kreeg waar ik weer zo’n gevoel bij kreeg. Dit keer kon ik relativeren dat het heel menselijk is dat ik je een klus niet kan overzien. Ik bracht mijn taken rustig in kaart en accepteerde dat ik hier best even de tijd voor mocht nemen.  Het paniekerige gevoel leerde ik om te zetten naar een positieve houding.

Songbreeta vertelde verder over haar houding die haar tegenhield de weg te vinden naar haar droombaan. Ze vertelde dat ze geleidelijk haar gedachten veranderde en daardoor haar levenshouding. Ze ging in zichzelf geloven, staan voor wat zij wilde en vond. En nu, enkele jaren later, heeft zij die functie waar zij altijd dacht dat ze het nooit had gekund. Zo zie je maar weer hoeveel invloed je gedachten hebben op je gevoelens, ambitie en carrière. Wat een inspiratiebron, deze vrouw!

De tweede speech die ik graag  kort wil uitlichten, is van Lars Duursma. Hij had meerdere korte bijdrages, verdeeld over de dag. Eén van zijn bijdrages ging over de manier waarop je je publiek tijdens een presentatie meer ‘connected’ laat zijn met jou als spreker. Zijn laatste tip is mij het meest bijgebleven. Om jezelf en de inhoud van je verhaal stevig neer te zetten kan je krachtwoorden gebruiken, zoals ‘geweldig’, ‘enorm’ of ‘bijzonder’. Zo zorg je voor meer impact op je publiek en heb je gegarandeerd een mooi applaus te pakken.

Dit neem ik zeker mee in mijn dagelijks leven. Ik ben redelijk introvert, ik wil liever niet te veel aandacht trekken. De presentatie van Lars heeft mij echter geïnspireerd om mezelf sterker uit te drukken, extraverter te zijn. Why not? Waarom zou je (te) bescheiden zijn over wat je vindt, voelt en denkt…? Wanneer je jezelf sterker uitdrukt, kunnen andere mensen beter inschatten hoe jij je voelt en wat je wilt. Dat kan alleen maar helpend zijn in het nastreven van je ambities en in het jezelf verbinden (‘connecten’) met andere mensen!

Mijn plan voor de komende week is: proberen een klein beetje uitbundiger te zijn, om te kijken wat dat met mij en mijn omgeving doet. Wil ik iets graag of denk ik dat ik iets een goed idee is? Ik ga het gewoon doen en delen met mijn omgeving.

Hoe ga jij meer connecten met jouw omgeving?

Meer informatie over het evenement:tedxrotterdam.com