Uit je comfortzone

#4 Vintagekleding, wat voor ons?

Heb jij dat ook? Je probeert in een kledingwinkel een keer een ander type kledingstuk uit, et voilà, een heel andere jij staat voor de spiegel. Je weet nog niet of je het kledingstuk wilt kopen, maar één ding is zeker… Het is leuk (en spannend!) om een keer iets anders te proberen. Je bepaalt zelf hoe je gekleed gaat, dus waarom zou je niet eens een andere stijl uitproberen?

In deze blog ‘Uit je comfortzone’ delen wij graag onze persoonlijke ervaringen met jou, om je te inspireren en motiveren om ook eens buiten je comfortzone te treden. Wij bezochten Bobby Pin Boutique en lieten ons stylen in toffe vintagekleding uit de jaren 30 tot en met 50 door eigenaresse Bernice, die daar alles vanaf weet.

Op een doordeweekse avond wandelen we samen vanuit het huis van Frieda naar de shop van Bernice in één van de Hofbogen in Rotterdam Noord. We hebben een afspraak met haar gemaakt, met als doel om een nieuwe kledingstijl uit te proberen. Beiden vinden we vintagekleding heel tof en vrouwelijk, maar of we in ons dagelijks leven als vintage-lady gekleed zouden gaan, durven we niet te zeggen. We worden gastvrij ontvangen en vragen Bernice als eerst haar (vintage)hemd van het lijf over haar shop. 😉

Terwijl Bernice, een knappe dame met perfect aangezette wenkbrauwen, rode lippenstift en haar haar on point, gehuld in een jaren 60 jurkje een kopje thee voor ons inschenkt, vertelt ze: ‘Er zijn dames die volledig in de stijl gekleed gaan, maar de items die ik verkoop zijn onder andere items die óók draagbaar zijn in combinatie met je eigen ‘niet-vintage’ garderobe. Denk aan een mooie jaren 50 blouse op een moderne hoge skinny jeans. In de winkel heeft Bernice een combinatie van gelegenheidskleding, dagelijkse casual items en geweldig leuke accessoires, van handschoenen tot brillen en tasjes.

Let’s try some vintage

In de tussentijd snuffelen we rond in haar shop en kregen we veel zin om de kleding te passen. Bernice verzamelt een aantal (gelegenheids-)jurkjes voor ons en Frieda past als eerst een jaren 50 jurkje.

Frieda: ‘Er hingen jurken die ik nooit zelf zou uitkiezen. Pastelkleuren zijn niet terug te vinden in mijn garderobe en juist die had Bernice voor mij uitgezocht! Het eerste lila jurkje zat meteen heerlijk en kleurde verrassend goed, maar was iets te wijd waarna ik vol verwachting de groene, classy jurk aantrok uit de jaren 50. Wauw, wat voelde dat bijzonder! Chique en vrouwelijk. Maar ook speels en romantisch. Bernice maakte mijn look af door mijn haar te doen en accessoires toe te voegen. Ik was echt onder de indruk van haar oog voor detail en kennis. Alles matchte perfect!’

Net als Frieda, schat Sophie haar maat wat te groot in. De eerste jurken die we passen zijn met name te ruim rond de taille of boezem. Het is een must om even je taille en boezem op te meten, zodat je exact je maten weet, vooral als je online shopt.

Sommige jurkjes zijn wat netter dan wij gewend zijn, maar voor deze gelegenheid trekken wij die graag aan. Bernice geeft aan dat je de jurkjes op allerlei manieren kunt dragen, het ligt eraan hoe je de kleding combineert met accessoires, make-up en bijpassende schoenen.

Sophie: ‘De shop lijkt een paradijsje: overal unieke items die ik graag wil uitproberen. Het eerste item dat Bernice me gaf was een pastel- paarse jurk. Deze viel wat te breed, de kleur vond ik oké, maar dit jurkje zou ik zelf niet van de rekken hebben gepakt. De stijl oogt wat tuttig, ik moet het echt zien in combinatie met de accessoires. Even later zag ik een jurk aan de wand hangen die mijn hart sneller deed kloppen: een zwarte gelegenheids-/avondjurk, bekleed met glimmende pailletjes en een opengewerkte hals uit de jaren 50/begin jaren 60. WAUW! Ik weet niet of het wat voor mij is… Maar díe wil ik passen, gewoon omdat het kan. Met alle voorzichtigheid had ik mezelf in de jurk gewurmd en ritste Bernice hem voor me dicht. Ze gaf me de benodigde accessoires (handschoentjes, sieraden en een clutch) en ik was ready-to-go. Bijna dan. 😉 Ik voelde me op en top vrouw in deze jurk.’

Vintage meer ‘integreren’ in onze huidige garderobe?

Frieda: ‘Door het passen van jurkjes en rokken van allerlei stoffen, kleuren en modellen die buiten mijn comfortzone liggen, werd ik mijzelf ervan bewust welke kleuren en modellen mij het beste staan. In mijn kledingkast zijn veel zwarte jurkjes en tops terug te vinden en items met primaire kleuren, maar na deze passessie ben ik echt geïnspireerd geraakt om ook eens andere kleuren, modellen en accessoires te proberen. Misschien haal ik (na jaren) mijn oorbellen wel weer eens tevoorschijn…! Bepaalde jurkjes en items zou ik zeker dragen en uiteraard kon ik het niet laten om in deze geweldige winkel iets te kopen. Zo kocht ik een rood bloesje van zijdezachte stof en een wit jackje, met een mooi verhaal erachter 😉 Als je me het eens ziet dragen, schroom dan niet ernaar te vragen!’

Sophie: ‘De avond in Bobby Pin Boutique heeft me een beetje bewuster gemaakt van het feit dat je kunt dragen waar je je fijn bij voelt en dat je je vooral niet druk moet maken over wat anderen van je vinden. Mensen vinden toch altijd wel iets, zo simpel is het. Of je nu vintage kleding draagt of niet. Wat vintage in mijn ogen zo bijzonder maakt, is dat het zo vrouwelijk is. Niet alleen de accentuerende pasvorm, maar ook de bijpassende details zoals een uitgesproken kleur lippenstift en mooi aangezette wenkbrauwen. Ik ben in het dagelijks leven wat ‘voorzichtiger’, ik laat die lippenstift of hakjes vaak achterwege op mijn werk, omdat dat ‘to-much’ voelt (#onzin) en twijfel al snel over een rokje of jurkje. Een spijkerbroek voelt nou eenmaal veiliger. Uiteraard draag ik wel rokjes en op feestjes meestal rode lippenstift, maar toch schiet ik in het dagelijks leven sneller in mijn fijne jeans en standaard make-up. Mijn persoonlijke conclusie: ik mag van mezelf best wat meer uitgesproken vrouwelijke kleding dragen en ik denk dat vintage-items daar best een onderdeel van kunnen worden.’

Meer info

Wil jij ook kennismaken met deze vintagestijl en items van de jaren 30, 40, 50 en 60 uitproberen? Of ben je nieuwsgierig geworden naar Bobby Pin Boutique en Bernice haar enthousiasme? Bezoek dan vooral een keer haar toffe winkel tijdens het maandelijkse vintage shop weekend of op afspraak of check haar webshop!

Webshop: https://bobbypinboutique.nl
Instagram: @bobbypinboutique.nl

PS: Deze post is geheel op eigen initiatief en dus geen advertentie.