Controlefreak of ‘out of control’?

Hou jij graag de controle over je denken en doen in het dagelijks leven of ben jij goed in loslaten en ga je geregeld mee met ‘de flow’?

Via uitgeverij Ten Have kreeg Frieda de kans om het boek ‘De kunst van controleverlies – filosoferen over extase’ van Jules Evans te lezen voordat het boek in de winkel verscheen. De titel wekte direct haar nieuwsgierigheid, waarna ze gretig aan het lezen van de proefdruk begon. Inmiddels is het boek verschenen in de boekwinkels. In deze blog wisselen wij van gedachten over dit interessante thema.

Frieda: ‘Het thema controle is mij niet onbekend. Ik ben niet zozeer een controlfreak, maar ergens in mij schuilt wel een angst om de controle te verliezen en overweldigd te worden. In sommige situaties wordt dit gevoel wel eens getriggerd en dat kan mij op zo’n moment echt overweldigen en niet zozeer prettig aanvoelt. Veelal gaat het dan om situaties waar heel veel mensen en prikkels zijn.’

Sophie: ‘Ik denk dat ik op sommige vlakken wel een beetje een controlfreak ben. Ik hecht veel waarde aan mijn planning, dat geeft mij een goed gevoel. Zo vind ik bijvoorbeeld de reis app 9292ov heerlijk; precies weten op welk tijdstip ik vertrek en aankom. Ik kán de controle ook prima loslaten, maar merk ik dat ik dan even over een ‘intern drempeltje’ heen moet. Ik denk dan letterlijk “Waarom ook niet, leuk toch? Ik ga gewoon spontaan mee naar…, we zien wel hoe het loopt.” Vaak zijn dat uiteindelijk de leukste activiteiten.’

Hebben wij wel eens extase ervaren?

Frieda: ‘In het boek worden situaties beschreven waarin we als mens de controle verliezen. Ofwel bewust loslaten om in een toestand van extase te raken. Variërend van religieuze bijeenkomsten tot volledig opgaan in de muziek, meditatie en nog veel meer. Wat ik hiervan herken is dat ik mezelf volledig vrij kan voelen als ik dans op bepaalde muziek. Dat is voor mij een fijne manier om alles los te laten. Vaak is het dan wel wat later op de avond, met de lichten gedimd.. Maar ook tijdens vinyasa yoga en mindfulness oefeningen heb ik dit gevoel wel eens ervaren. Of bij het beklimmen van een berg, toen de zon opkwam en we vanaf de top van de berg een fenomenaal uitzicht hadden. Een euforisch gevoel overvalt je dan, volledig in extase.’

Sophie: ‘Dat gevoel van extase ervaar ik net als Frieda ook bij muziek, met name bij concerten van toffe bands. Ik stond middenin de Alpha (een indrukwekkend grote tent op Lowlands) en Mumford & Sons speelde mijn favoriete nummer. Een golf van muziek stroomt als het ware door mijn lichaam en de energie van het publiek geeft letterlijk kippenvel. Ik denk dat veel mensen dit gevoel ervaren bij concerten.’

Door controleverlies in contact met je schaduwkanten..

Frieda: ‘Wat verder in het boek naar voren komt is dat wanneer je de controle over jezelf verliest, je als het ware meer in contact komt met je onderbewuste. Daarmee ook met de delen van onze psyche die we liever niet zien of proberen te onderdrukken. Volgens Jung is het belangrijk om je eigen schaduw onder ogen te zien, er compassie mee te hebben en dit deel van jezelf te accepteren. Dit is iets wat ik zelf heb uitgewerkt tijdens mijn opleiding kunstzinnige counseling. Dat was geen makkelijk proces, maar inmiddels heb ik ervaren dat het ‘accepteren’ en het liefdevol toespreken van die schaduw (in mijn geval: angst), meer oplevert dan het te negeren of onderdrukken. Wanneer ik bijvoorbeeld last heb van rij-angst, probeer ik mijzelf echt gerust te stellen zoals ik een ander ook zou gerust stellen, in plaats van over dit gevoel te oordelen en het te negeren. Voorheen probeerde ik dit gevoel vooral te vermijden of raakte ik ermee in conflict, wat uiteindelijk de angst alleen maar verergerd.’

Sophie: ‘Ik vind het eigenlijk best lastig om mijn schaduwkanten vast te stellen. Wel weet ik dat de toekomst, hoe dingen gaan lopen de komende paar jaren, mij altijd een beetje een onrustig gevoel kunnen geven als ik er te lang over nadenk. Dit heeft denk ik vooral betrekking op mijn carrière. ‘Doe ik wel wat ik leuk vind’ of ‘Ben ik wel goed genoeg’ zijn gedachten die ik dan wegdruk. Soms ga ik de ‘uitdaging’ wél aan, ik praat er dan over met vriendinnen en vaak relativeert dat mijn gedachten. Ik moet er dus voor zorgen dat ik niet verdwaal in mijn eigen (donkere) paadjes, maar dit deel met anderen, zodat er een ander daglicht schijnt.’

Controlefreak of ‘out of control’?

Frieda: ‘Ik voel me toch meestal fijner wanneer ik de touwtjes in handen heb. Dus ja, de controle heb… Anderzijds kijk ik alweer uit naar het volgende festival, om me weer eens lekker te kunnen laten gaan!’

Sophie:Dat out of control gevoel heb ik zo af en toe wel nodig, ik merk dat mij dat weer energie geeft voor de komende periode. Spontane acties dragen bij mij bij aan die energie, wat mij als controlefreak wel steeds wat losser maakt. Mijn vrienden dragen daar aan bij en dat waardeer ik erg. Ik ben denk ik een lichte controlefreak die het fijn vindt om uit haar comfortzone gehaald te worden, herken je dat? ;-)’

Bron beeld: VisualHunt